Κοντάκιον Τιμίου Προδρόμου
(υπό Χριστοφόρου μοναχού Ιβηροσκητιώτου – ιη΄ αιώνας)
Ἦχος πλάγιος δ΄ - Τῆ Ὑπερμάχω.
Τῶ ὑπέρ πάντας ἀληθῶς Ἁγίους μείζονι,
ὁ ὑπέρ πάντας ἁμαρτών τούς ἀνομήσαντας,
τό ἐφύμνιον προσφέρω σοι Ἰωάννη.
Ὡς οὖν ἔχων παρρησίαν πρός τόν Κύριον,
ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
ἵνα κράζω σοι, Χαῖρε, Κῆρυξ τῆς χάριτος.
Πραγματικό στολίδι και καύχημα για τους Κορνιώτες, αποτελεί ο νεόκτιστος, περικαλλής ναός της κοινότητας. Δικαιολογημένα περηφανεύονται για το εκκλησιαστικό δημιούργημά τους, το οποίο καταξιώθηκαν να ολοκληρώσουν μέσα από ένα φάσμα οικονομικών κυρίως δυσκολιών, αφού το κτίσιμο ναών στις μέρες μας, εξυπακούει μεγάλα, αν όχι τεράστια χρηματικά ποσά. Όμως, οι θεοφιλείς κάτοικοι, ύστερα από συστηματικές και επίπονες προσπάθειες, με εισφορές που έκαναν, άλλοι από τα περισσεύματα και άλλοι από τα υστερήματά τους, με την κυκλοφορία λαχνών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη συμπαράσταση και στήριξη γνωστών, φίλων και ευσεβών χριστιανών, κατάφεραν να αποκτήσουν ένα από τους ωραιότερους και εντυπωσιακότερους ιερούς ναούς, όχι μόνο της επαρχίας τους, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Μπορεί να λεχθεί πως, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέτυχαν σχεδόν το ακατόρθωτο. Στα χώματα της αγαπημένης τους κοινότητας ορθώνεται ακόμα ένα χριστιανικό κόσμημα, ακόμα ένα άνθος μυρίπνοο, που σκορπίζει τριγύρω την ομορφιά και την ευωδία του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδόμησης του θεόδμητου ναού, ανάμεσα στους ευσεβείς κατοίκους, επικρατούσαν έκδηλα τα συναισθήματα της ομόνοιας, της αγάπης, της συνεργασίας, της κατανόησης και προ πάντων της θεοσέβειας. Αυτά είναι κυρίως, που οδήγησαν στην απρόσκοπτη ευόδωση του θεάρεστου χριστιανικού έργου, στην πατρογονική τους γη.
Ένεκα της συνεχόμενης αύξησης του εκκλησιάσματος και της στενότητας που υπήρχε στον παλιό ναό, η Εκκλησιαστική Επιτροπή σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη, αποφάσισαν την ανέγερση νέου, μεγαλύτερου και ευπρεπέστερου ναού. Ως χώρος ανέγερσης της εκκλησίας, επιλέγηκε ένα επίπεδο ύψωμα, με πανοραμική θέα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού. Ο θεμέλιος λίθος του ναού τοποθετήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου το 2005, από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο και το έργο ολοκληρώθηκε το 2007. Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική, Σταυροειδή με τρούλο, καλυμμένο με κοκκινωπού χρώματος, ισπανικά κεραμίδια. Το ιερό οικοδόμημα κτίστηκε με σύγχρονα οικοδομικά υλικά και εξωτερικά επενδύθηκε με ισομεγέθη τεμάχια λαξευτής πέτρας, συριακής προέλευσης.
Ο ιερός ναός είναι Τρισυπόστατος, γι’ αυτό, μέσα στο Άγιο Βήμα υπάρχουν τρεις Άγιες Τράπεζες, που αντιστοιχούν στα τρία κλίτη. Η κεντρική Αγία Τράπεζα και το μεσαίο μεγάλο κλίτος, είναι αφιερωμένα στην «Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής» του Ιωάννη Προδρόμου, το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμνένο στους γονείς του Προδρόμου, Ζαχαρία και Ελισάβετ, ενώ το αριστερό, είναι αφιερωμένο στην ΄Υψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και αυτό, σε ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, για τη γενναιόδωρη οικονομική προσφορά της στην ανέγερση του ναού.
Στη δεξιά πλευρά του Αγίου Βήματος, δημιουργήθηκαν δυο βοηθητικά δωμάτια, από τα οποία το ένα θα χρησιμοποιείται ως Διακονικό. Στη βορειοδυτική γωνιά του ναού, δημιουργήθηκε παρεκκλήσι, το οποίο αφιερώθηκε στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, τον Άγιο Καλλίνικο και τον Άγιο Χριστόφορο. Τα έξοδα κτισίματος του παρεκκλησιού, καταβλήθηκαν από τον Σατυροβουνιώτη μοναχό - αγιογράφο Πατέρα Καλλίνικο. Στη νοτιοδυτική γωνιά του ναού δημιουργήθηκε αίθουσα, που θα λειτουργεί ως «Εξωμολγητάριο».
Στις δυο γωνιές της νότιας πλευράς, κατασκευάστηκαν ισάριθμα εσωτερικά κλιμακοστάσια, τα οποία οδηγούν στον εντυπωσιακό, αμφιθεατρικά κτισμένο γυναικωνίτη. Η νέα εκκλησία φέρει δυο ωραιότατα υπερύψηλα καμπαναριά, που βρίσκονται στην οροφή της νοτιοανατολικής και νοτιοδυτικής πλευράς αντίστοιχα.